Schietsport

De schietsport is een sport voor mannen en vrouwen. Je kan de schietsport op allerlei niveaus beoefenen, zowel op recreatief- als op wedstrijdniveau. Het is een individuele sport voor vrijwel alle leeftijden. Je kan vanaf 12 jaar al lid worden, dan schiet je voornamelijk met luchtwapens (perslucht). Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig met vuurwapens schieten.

Als je geïnteresseerd bent in de schietsport kan je een afspraak maken om langs te komen. We leggen je dan alles uit over de schietsport, je kan zien wat de schietsport inhoud en we vertellen wat we van elkaar mogen verwachten.

Ontdek Het Schieten Met Luchtwapens

Lucht schieten is één van de vele disciplines binnen de schietsport. Het is een goede manier om schiethouding en omgang met wapens te trainen en vormt de basis van alle disciplines in de schietsport. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in het schieten met pistool en geweer.

Lucht schieten met luchtdrukwapens, is een relatief goedkope tak van de schietsport. Hierdoor wordt het “luchtdruk-schieten” met name door junioren maar ook door volwassenen veelvuldig beoefend.

Luchtdrukwapens

Het lucht schieten wordt gedaan met sport-lucht pistolen en geweren. Voor de beoefening van de schietsport is uiteraard een (sport-)wapen nodig. Echter, een beginnende sportschutter die lid is van een (KNSA-) schietsportvereniging, mag volgens de Nederlandse wetgeving meteen een eigen luchtdrukwapen aanschaffen maar (nog) geen vuurwapen. Mede daarom zijn de luchtdrukdisciplines (luchtgeweer/luchtpistool) bij uitstek geschikt voor personen die net kennismaken c.q. beginnen met de schietsport. Ook de basistechnieken van het geweer- en pistoolschieten (klein- en grootkaliber) kunnen met luchtdrukwapens goed worden aangeleerd.

Professioneel luchtsportwapen.

Echte voor de schietsport ontwikkelde wapens zijn verre te prefereren als je aan schietsport doet. Moderne luchtpistolen en geweren zijn ontwikkeld voor de schietsport en nergens anders voor. Het Balans, trekker, richtmiddelen en jaren ervaring van topschutters zijn samengebouwd in een stuk gereedschap om topsport mee te kunnen bedrijven.

De jeugd

Ook de jeugd heeft een prominente plek binnen de schietvereniging. Zeker lucht schieten is erg geschikt voor de jeugd, de wapens zijn goed handelbaar en munitie is relatief goedkoop.
Veel mensen denken bij een leuke sport voor hun kind misschien aan sporten zoals voetbal, zwemmen, turnen of atletiek maar niet direct aan schietsport. En dat terwijl schietsport één van de meest beoefende sporten ter wereld is en al sinds de eerste Moderne Olympische Spelen van Athene in 1896 op het programma staat! Omdat we vinden dat de jeugd een belangrijke toekomst heeft binnen het schietsporten, mogen we deze groep als vereniging niet vergeten. Wij hebben dan ook een jeugdafdeling, waar kinderen vanaf 12 jaar de schietsport kunnen beoefenen. Aangezien het lucht schieten een serieuze KNSA discipline is kunnen ook jeugdschutters deelnemen aan officiële wedstrijden binnen hun eigen klasse. Binnen de schietvereniging schiet men met wedstrijdwapens luchtgeweer en/of luchtpistool onder begeleiding van ervaren instructeurs. Ook bij de jeugd staat veiligheid dus hoog in het vaandel. Tijdens het schieten wordt er niet alleen gelet op de veiligheid, maar er wordt ook het nodige verteld over de schiethouding, zodat de jeugdige schutters hier maximaal voordeel behalen ten behoeve van de schietresultaten. Lucht wordt geschoten op 10 meter met kleine, 4.5mm, loden diabolo kogels.

Schietbaan Schuttersvereniging Glanerbrug